Faza 1

środa, 26 września 2012

http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/430443_450041041712696_2103213606_n.jpg

Zasadziłam jaja w szynce, takie śniadanie na diecie to bajka, naprawdę, polecam, jak słabnie Nam moc dietowania to jest to niesamowity zastrzyk energii i smaku. A ponieważ się rozchorowałam jak i moje dwie pociechy to ta energia jest mi szczególnie potrzebna.

Nie będę opowiadała jak zrobic jajka sadzone, bo każdy wie co i jak machniom, ale powiem Wam o rewelacyjnych szynkach które kupuje w Aldi-m i to wlasnie na nich te jaja sa takie pyszne, zreszta same szyny sa bosko przepyszne, o ale mam dzis ochy i achy....

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/576839_450044051712395_1368186313_n.jpg

niedziela, 23 września 2012
http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/404685_450119545038179_321790622_n.jpg
Otrębowo czosnkowe placki dukana.

Przepis pierwotny pochodzi ze polskiej strony dukana, ja zmieniłam go.

Składniki

  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżka serka homogenizowanego 0%
  • 1 jajko
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pietruszka, mięta lub inne zioła
  • sól
  • pieprz

 


Przygotowanie

Do miski wrzucić jajko, serek homogenizowany i otręby owsiane. Doprawić to wyciśniętym uprzednio czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, po czym formować z powstałej masy placuszki i zapiekać je z obu stron na patelni teflonowej bez tłuszczu wychodzą 3-4 placuszki. Polecam je, ale proponuje aby otręby uzyte do ich pieczenia były lekko zmielone.

sobota, 22 września 2012

http://eu2011.archiwa.gov.pl/wp-content/uploads/2011/07/email.png

Dziś dostałam kolejna wiadomość, czuje się jakby to powiedzieć mniej samotna. Mam taka wirtualna podporę, i co wydaje się dziwne czekam z niecierpliwością na kolejne maile:

Szanowni Państwo,

podjęcie decyzji o odchudzaniu jest godne podziwu. Brawo! Witamy na pierwszej na świecie stronie spersonalizowanego coachingu dietetycznego.

Dziś wykonali Państwo ogromny krok, pierwszy z wielu, które doprowadzą Państwa, jestem tego pewien, do właściwej wagi. Jestem z Państwa dumny!

środa, 08 września 2010


Sezon grillowy dobiega końca dni sa co raz krótsze a wieczory zimne na te dni i na reszte zimowych w miejsce biesiad grilowych wskakuje kuchenny gril elektryczny, który równie dobrze spełnia swoja role. Dzis serwujemy pstrąga! Zdecydowanie było warto i zamierzamy to powtórzyć dla takich smaków mogę przymknąć oko na znienawidzone ości… :)

składniki:
* świeże pstrągi
* cytryna pokrojona w plastry
* świeże zioła szałwia i koperek (może to być również tymianek i rozmaryn
* sól, pieprz,
* opcjonalnie - czosnek, celula

Ryby dokładnie myjemy i nacieramy solą oraz pieprzem. Do brzuszka każdej ryby wkładamy po jednej gałązce każdego zioła i plaster cytryny. Na rozgrzany grill, kładziemy rybę ( u mnie grill jest zamykany z góry i trwa to 8 minut).

poniedziałek, 19 lipca 2010
Kolejna wariacja na temat pieczywa, dzięki takim bułeczkom dieta nie jest w żadnym stopniu pozbawiona błonnika i doskonale działa na perystaltykę jelit ;) Te bułeczki piekę bez maizenki i to ich kolejna zaleta !


Składniki na 4 Dukanowskie Grahamki:

* 4/5 łyżki otrąb owsianych
* 4/5 łyżek otrąb pszennych
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* 2 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* sól , inne ulubione dodatki


Otręby owsiane zalewamy jogurtem odstawiamy na 3 min, następnie łączymy to z resztą składników (otręby, proszek, przyprawy, jajka ) i odstawiamy na 5 min.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na nią uzyskana masę. Następnie posypać ulubionymi przyprawami .
Piec w temp 170st ok.20min
Bułeczki sa bardzo płaskie, ale to nie stanowi problemu, sa pyszna ( Najlepsze na świezo;).



niedziela, 18 lipca 2010

Była już mielonka, była szyneczka czas na szynkę w galarecie, powiem Wam w sekrecie , że jest doskonała a jej smak zależy w pełni od dodanych przypraw. Ja dalam ich dużooo, czosnek, przyprawa do indyka, sól, jałowiec... Do dzieła!


  • 2 udźce z indyka
  • szynkowar
  • przyprawy
  • żelatyna
  • woreczek na mrożonki

Udziec indyczy kroimy na małe kawałki pozbawiamy go skóry i wszelkich błon .
Przyprawiamy i odstawiamy na 12 godzin do lodówki
Po 12 godzinach dosypujemy 1,5 łyżeczki żelatyny do mięsa i dokładnie mieszamy, upychamy mięso dokładnie w woreczku do mrożenia skręcamy woreczek maksymalnie wypuszczając powietrze. Układamy pakunek w szynkowarze i parzymy w temp. 90* około  2,20 h.
Następnie studzimy, wkładamy na minimum 12 h do lodówki, wyciągamy  i GOTOWE!


I kolejny przepis na chudziutką mieloneczkę z szynkowaru!


  • 1 pierś indycza

  • 1 podwójna pierś kurczaka

  • maszynka do mielenia mięsa

  • szynkowar

  • przyprawy

Mięso mielimy na grubych oczkach jeden raz.
Przyprawiamy i odstawiamy na 12 godzin do lodówki, następnie upychamy je dokładnie w szynkowarze i parzymy w temp. 90* około  2 h.
Szynkowar studzimy, wkładamy na minimum 3 h do lodówki, wyciągamy szynkę i GOTOWE!


Szynkowar kupiłam w znanym serwisie internetowym zainwestowałam w nierdzewny żeby nie koniecznie używać do szyneczek woreczków - Do dzieła!
Dla mnie przy dukanie to był strzał w 10-kę!
Idealnie chude i pyszne szynki i wędlinki, a do tego zdrowe i prawdziwe.

Ogólnie po przejrzeniu kilkunastu stron poświęconych wędliniarstwu domowemu dochodzę do wniosku , ze wszystkie informacje zdobyłam i do dzieła:

Przepis nr 1



2 udźce z indyka
szynkowar
przyprawy

Udziec pocięty, uposledzony;) (skóra i blony zniszczone)
Przyprawiamy i odstawiamy na 12 godzin do lodówki
Nastepnie parzymy w szynkowarze około 2,5 h
Studzimy, wstawiamy do lodóweczki na minimum 3 godziny , wyciagamy i GOTOWE!
środa, 14 lipca 2010
Kurczak w pysznej odsłonie. Kombinuje z tym kurczakiem na wszystkie sposoby oto kolejny z nich ...



·        3 pojedyńcze piersi z kurczaka
·        3 jajka ( jesli macie za duzo zółtek w diecie 1 cale I 2 białka)
·        8 łyżek otrąb owsianych
·        2 czubate łyżki skrobii
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        ciut mleka
·        sól, pieprz, i Wasze ulubione przyprawy ( ja uwielbiam z curry).

Piersi pociąć nożem pod skosem tak aby powstały mniejsze kotleciki, lekko rozbić pięścią, doprawić.
Do naczynia wbić białka mocno zmiksować na puszystą masę, dodać żółtko/a ,zmielone lub klasyczne otręby, skrobię, mleko i proszek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać można dodac troszke papryki czy curry dla kolorku. Powstanie puszysta masa. W masie zatapiamy kuraka i na "rzucamy" go  na rozgrzany teflon.



Kurczak w diecie proteinowej to jak piasek na plaży, rzecz niezbędna;) Kurczaka robimy na 1000-ce sposobów a mój Towarzysz Życia wymyślił potrawę, która miała być jajecznica z kurczaczkiem, a okazała się wyśmienitym gulaszem ;)


czas przygotowania około 10 min.

Składniki :

pierś z kurczaka
jajko
cebula
przyprawy wg uznania : pieprz,sól,przyprawa do grila,steków,papryka słodka,oregano  itp.

Pierś drobno kroimy przyprawiamy pieprzem i solą ,smażymy na patelni,dodajemy  troszkę cebuli drobno krojonej, przyprawiamy do smaku (wg uznania  a'la gril, stek itp),wlewamy na patelnie rozbełtane jajko,mieszamy i gotowe .

Metoda Dukana Dieta Proteinowa

XXX

GG: 1130036

Pani Ania Cudnie Chudnie!

Stare statystyki z 2010

Ten Mój ON

ZACHCIEWAJKA Masz jakiś pomysł na przepis? Chcesz abym zaprezentowała coś konkretnego? Napisz do mnie !

Wyślij adres Mojego bloga znajomemu

Protected by Copyscape Online Infringement Detector

Metoda Dukana Dieta Proteinowa

Utwórz swoją wizytówkę